Presentaties

Oppenheimer

Doctor Atomic is een opera rond de persoon Robert Oppenheimer, de wetenschapper met gewetensproblemen: je maakt een vreselijke bom, maar hoe valt te rechtvaardigen om deze te gebruiken? In Utrecht wordt deze opera uitgevoerd door het Utrechtsch Studenten Concert, van 13 tot en met 25 juli 2023.

Rondom de opera is er een belevingsfestival georganiseerd op dezelfde locatie als de opera, te weten de Werkspoorkathedraal in Utrecht. Daar zal ik, samen met Machiel aanwezig zijn om toelichting en uitleg te geven over Oppenheimer, gebruikmakend van Splinters van de zon.

Parallel aan het boek verschijnt de film Oppenheimer van de Amerikaanse regisseur Christopher Nolan, een biografische thriller over het leven van Robert Oppenheimer.

Als introductie op de film verzorgen wij (Machiel en ik) meerdere malen een inleiding op de film. We zullen aanwezig zijn in diverse bioscopen, o.a. in Zwolle (22 juli), Gouda (27 augustus, 3 september), Groningen (5 september), Nijmegen (13 september), Oegstgeest (14 november) en Amsterdam. Tevens verzorgen we presentaties bij het Studium Generale Leiden (4 oktober) en Enschede (9 november), en zijn er speciale voordrachten in Maastricht (9 oktober) en Groningen (23 november).

Ioniserende letteren

Een leverancier van meetapparatuur wilde voor zijn Nederlandse en Belgische gebruikers een speciale dag organiseren. Voor de genodigden werd een breed opgezet programma samengesteld. Aangezien in Spiegellevens nadrukkelijk aandacht wordt besteed aan het gebruik (en misbruik) van radioactieve stoffen: zou ik een stukje willen voorlezen?

Dat leek mij niet verstandig voor een groot publiek. Dat wordt saai. Het moest onderhoudender worden. Mocht ik het uitbreiden en meer letterkundige werken erbij betrekken? Ja, dat was akkoord.

Om de aandacht van de toehoorders erbij te houden had ik een zevental meerkeuzevragen opgenomen. Slechts 1 van de 200 deelnemers had alle vragen goed. Dat getuigt van expertise, de gokkans bedraagt 1:16384.

Frans Kingma presentatie Ioniserende letteren

Hiernaast vind je mijn ingekorte bijdrage met toelichting in de slides (geen geluid). Het is een presentatie geworden die nogal afweek van de andere, die handelden over nieuwe germaniumdetectoren, de ontwikkelingen bij draagbare nucleaire instrumentatie en ervaringen met alfaspectrometrie.