Media

Als je publiceert, krijg je opmerkingen, complimenten en kritiek. Soms voelt het goed, soms wat minder. Hieronder enkele recensies en commentaren, niet volledig, wel fraai representatief.

Spiegellevens

Frans-Kingma-Spiegellevens-Medisch-ContactDe recensent van Vrij Nederland had moeite met Spiegellevens. Hij vond het een intrigerende roman, maar moeilijk, veel te moeilijk om lekker weg te lezen… Daarin heeft hij gelijk, dat ben ik helemaal met hem eens, het is geen lectuur voor het slapen gaan.

Aangezien de problematiek van de roman zich afspeelt in een geneeskundige setting, heeft een redactrice van Medisch Contact een kort commentaar geschreven (klik op plaatje).

Ook op internet zijn recensies te vinden, daarvan is hier een voorbeeld.

De cyclus van het mes

De eerste recensie die verscheen was direct raak. In HP/De Tijd wist Jaap Goedegebuure wel raad met de verhalen die een fascinerende mix Trouw recensie 1998vormden van alfa en bèta. Hij was geïntrigeerd door de thematiek en de schijnbaar-nonchalante verteltrant, en constateert: hier is iemand aan het woord die de kneepjes van het vak niet eens meer wil exerceren. Het plotloze karakter, de laconieke stijl suggereren een betekenisvolle kaalheid, een leegte die dwingt om door de lezer te worden gevuld. Een groter compliment kun je een debutant moeilijk maken.

De besprekingen die daarna verschenen waren eensluidend positief.Frans-Kingma

In de Volkskrant weidt Arjan Peters uit over het grensgebied waarop de wetenschapper en de schrijver elkaar ontmoeten. Beiden plegen onderzoek, maken gebruik van formules, nodig om met anderen te communiceren. Beiden weten dat het onzegbare uitsluitend te benaderen is, te omkaderen, nooit voorgoed te definiëren. Om te concluderen: Lees dit boek (…) het is te lezen als een Cursus Zekerheidsverlies in acht afleveringen. De energie en de chemie van leven en ding zijn veranderlijk en wisselvallig.

Mail

Sommige lezers sturen opmerkingen over de stijl, zien verwijzingen naar Shakespeare, constateren spelfouten en germanismen, of ze herkennen plaatsen waar ze zelf zijn geweest. Dat is leuk. Het zou hier passen, maar ja, dat zijn privé uitlatingen en zoiets mag niet van de AVG…